17 Nisan 2016 Pazar

KORKULU RÜYA ALZHEİMER

                                      

   Mutlaka hepimizin akrabasında ya da yakın çevresinde alzheimer hastalığına yakalanmış kişiler vardır.Kanserden sonra belkide en çok korktuğumuz hastalıklardan biri.Henüz kesin bir tedavisi yok ve erken teşhisle önlenebilmesi mümkün değil.
  Halk arasında unutkanlık hastalığı olarak bilenen alzheimer en belirgin belirtisi de bu,bunama...Araştırmalar yaşlı kişilerdeki bunamaların yarısının alzheimer kaynaklı olduğunu ortaya koydu.Hastalıkta beyin küçülüyor,hipotalamus ve serebral kortekste sinir kayıpları meydana geliyor.
  Peki bu sadece yaşlılık hastalığı mı?Ne yazık ki hayır.Genç yaştaki bireylerde yaşlılara oranla çok daha hızlı ilerleme göstermekte.Hasta ilk olarak unutkanlık,dil yanlışlıklarıyla başlarken daha da ileride beyin işlevleri bozulur performans düşer kişi yaşamsal faaliyetlerini kendi başına sürdüremez hale gelir.
 Türkiye de 200.000 civarı alzheimer hastası olduğu varsayılıyor fakat hastalık yaşlılığın belirtileriyle bağdaştırıldığı için kesin sayı elde edilememekle birlikte daha çok hasta olduğu bildirilmiştir.
 Hastalık nedeni genetik ve çevresel faktörler olarak belirlenmiş.Bu çevresel nedenler; metaller,oksidasyon stresi,proteinin glikozlaşması apoliprotein metabolizmasında bozukluk ve mitokondrial anomolilerdir.

 Beslenme Tedavisi:

  • Yapılan araştırmalarda antioksidantların hastalığın neden olduğu toksik maddelerin etkisini azalttığı ve hastalığa olumlu etki sağladığı bulunmuştur.Bu nedenle alzheimerdan korunmak ve hastalığın seyrini yavaşlatmak için antioksidantlardan zengin besinleri tüketmeliyiz.Antioksidantlardan zengin sebze ve meyveler neler?
  1. Böğürtlen
  2. Çilek
  3. Ispanak
  4. Brokoli
  5. Havuç
  6. Karnabahar
  7. Turunçgiller
  8. Yeşil yapraklı sebzeler...
  • İlerleyen dönemlerde hastanın iştahının azalması veya yemek yemeyi unutma gibi durumlar görülebilir.Bunun için hacmi küçük,kolay tüketilebilen ve besin değeri yüksek yiyecekler seçmeliyiz.Yumurta,fındık/cevizli sütlü tatlılar,taze sıkılmış portakal/havuç suyu azar azar sık aralıklarla verilmeli.Taze sebzelerden püreler de hastanın yeme güçlüğü çektiği dönemlerde verilebilecek sağlıklı seçimlerden.
  • Hasta diyetinde inflamasyonu arttıran yağları azaltmalıyız.Bu nedenle n-6 yağ asitlerini (ayçiçeği,mısır)azaltmalı,bunlar yerine n-3 yağ asitlerinin kullanımı arttırılmalı.Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler neler?
  1. Ceviz
  2. Fındık
  3. Kanola yağı
  4. Zeytin yağı
  5. Somon balığı
  6. Hamsi
  7. Alabalık

     
        Veee tüm hastalıklarda olduğu gibi;
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin!
  • Mümkün oldukça organik besinler tüketin!
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin!
  • Katkılı yiyeceklerden uzak durun!
  • İşlenmiş et ürünleri(salam,sucuk,sosis...) yerine işlenmemiş etleri tercih edin!
  • Şeker ve tuza dikkat!!
  • Kızartma yerine yiyeceklerinizi buğulama,haşlama,ızgara yöntemleriyle pişirin!
  • İdeal kiloyu aşmamaya gayret edin!
  • Egzersiz hayatınızın olmazsa olmazlarından olmalı!Günde en az yarım saatinizi ayırın(aşırıya kaçmadan:)
  • Düzenli uyku önemli!Günde ortalama 7 saat.
  • Sigara ve alkolden uzak durun!!! 
Unutmayalım uzun ya da kısa bu hayat bizim,kaliteli yaşamakta yine bizim elimizde:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder