24 Nisan 2016 Pazar

ALERJJJİ!!


      Besin  alerjisi herhangi bir besine karşı duyulan aşırı duyarlılıktır.Vücut bu besini vücuda zararlı olarak algılar ve bağışıklık sistemi harekete geçer.Alerji besinlerin içerdiği proteinlere karşı gelişir. İmmünolojik bir reaksiyondur.Peki besin alerjilerinin belirtileri nelerdir?Her belirti bu besine alerjimiz olduğunu mu gösterir?
Öncelikle bir besine alerjimizin olup olmadığını anlamak için;o besini her tükettiğimizde aynı rahatsızlıkları duymamız gerekir.

 Belirtiler:

  1. Sinir Sistemi:Baş ağrısı,huzursuzluk,gerginlik..
  2. Gastrointestinal Semptomlar:Diyare,bulantı,karın ağrısı,kusma.intestinak hipermobilite...
  3. Deri Semptonları: Ödem,deride kaşıntı,kızarıklık...
  4. Solunum Yolu Semptonları:Öksürük,hırıltı...


 Alerjen Besinler ve Alerjiye Neden Olan Maddeler:


     ? İnek sütü→kazeinler,beta-laktoglobulin,alfa-laktoglobulin

     ? Fındık → visilin,profilin,glisin
     ? Yumurta → ovalbumin,ovotransferrin ve ovomukoid
     ? Karides → tropomiyosin
     ? Soya fasülyesi → glisin,profilin,tripsin inhibitörü

Bunlar dışında da balık,buğday.fıstık,kabuklu deniz ürünleri,sür ürünleri alerjen maddeler arasındadır.


Diyet Tedavisi:

  • Öncelikle hasta şikayetleri iyi öğrenilmeli,beslenme öyküsü dikkatli alınmalıdır.
  • Alerji yapan besin belirlenir ve diyetten çıkarılır.
  • Çıkarılan besin yerine aynı gruptan başka bir besin eklenir.
  • Besin miktar belirlenir.
  • Öğün planlaması yapılır.
  • Hasta ailesi/yakınları bilgilendirilir.
  • Mutlaka bir beslenme uzmanına danışıp programı uygulanmalıdır.

20 Nisan 2016 Çarşamba

SALAM,SUCUK,SOSİS KANSER YAPIYOR!



                             


    Salam,sucuk,sosis,jambon,pastırma...Hepsi severek tükettiğimiz işlenmiş et ürünlerinden.Özellikle çocukların düşkün olduğu bu besinlerin sağlık açısından tehdit oluşturduğunu bilmiyor muyuz?

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yayınladığı raporda günde 50 gram işlenmiş et (ortalama bir sosis)tüketenlerin kalın bağırsak kanserini yakalanma olasılığını %18 attırdığını açıkladı.

    İşlenmiş et demek ürünlerin koruyuculuğunu ve tadını arttırmak için çeşitli yöntemler ve katkı maddeleri ekleyerek oluşturulmuş ürünlerdir.Kanser tehlikesini de bu yöntemlerin oluşturduğu bildirildi.

   British of Journal Cancer (İngiltere Kanser Dergisi) yayınlanan bir yayında ise İşviçreli bilim adamları işlenmiş et tüketmekle pankreas kanseri arasında bir bağ olabileceğini söyledi.Günde bir sosise eş değer işlenmiş et yiyenlerin,yemeyenlere oranla %19 arttığı görüldü.Bu oran iki katına çıktığında ise pankreas kanserine yakalanma riskinin %38 e çıktığı belirtildi.

   BMC Medicine dergisinde yayınlanan başka bir araştırmada ise salam,sosis,jambon gibi işlenmiş et ürünlerinin erken ölüm riskini %44 arttırdığını açıkladı.

   İşlenmiş et ürünlerini mümkün olduğunca hayatımızdan uzaklaştırmalı,sağlığa zararlı olduğu konusunda çevremizdekileri bilinçlendirmeliyiz.Unutmamalıyız ki beslenme değil sağlıklı beslenmek esas olan;)

17 Nisan 2016 Pazar

KORKULU RÜYA ALZHEİMER

                                      

   Mutlaka hepimizin akrabasında ya da yakın çevresinde alzheimer hastalığına yakalanmış kişiler vardır.Kanserden sonra belkide en çok korktuğumuz hastalıklardan biri.Henüz kesin bir tedavisi yok ve erken teşhisle önlenebilmesi mümkün değil.
  Halk arasında unutkanlık hastalığı olarak bilenen alzheimer en belirgin belirtisi de bu,bunama...Araştırmalar yaşlı kişilerdeki bunamaların yarısının alzheimer kaynaklı olduğunu ortaya koydu.Hastalıkta beyin küçülüyor,hipotalamus ve serebral kortekste sinir kayıpları meydana geliyor.
  Peki bu sadece yaşlılık hastalığı mı?Ne yazık ki hayır.Genç yaştaki bireylerde yaşlılara oranla çok daha hızlı ilerleme göstermekte.Hasta ilk olarak unutkanlık,dil yanlışlıklarıyla başlarken daha da ileride beyin işlevleri bozulur performans düşer kişi yaşamsal faaliyetlerini kendi başına sürdüremez hale gelir.
 Türkiye de 200.000 civarı alzheimer hastası olduğu varsayılıyor fakat hastalık yaşlılığın belirtileriyle bağdaştırıldığı için kesin sayı elde edilememekle birlikte daha çok hasta olduğu bildirilmiştir.
 Hastalık nedeni genetik ve çevresel faktörler olarak belirlenmiş.Bu çevresel nedenler; metaller,oksidasyon stresi,proteinin glikozlaşması apoliprotein metabolizmasında bozukluk ve mitokondrial anomolilerdir.

 Beslenme Tedavisi:

  • Yapılan araştırmalarda antioksidantların hastalığın neden olduğu toksik maddelerin etkisini azalttığı ve hastalığa olumlu etki sağladığı bulunmuştur.Bu nedenle alzheimerdan korunmak ve hastalığın seyrini yavaşlatmak için antioksidantlardan zengin besinleri tüketmeliyiz.Antioksidantlardan zengin sebze ve meyveler neler?
  1. Böğürtlen
  2. Çilek
  3. Ispanak
  4. Brokoli
  5. Havuç
  6. Karnabahar
  7. Turunçgiller
  8. Yeşil yapraklı sebzeler...
  • İlerleyen dönemlerde hastanın iştahının azalması veya yemek yemeyi unutma gibi durumlar görülebilir.Bunun için hacmi küçük,kolay tüketilebilen ve besin değeri yüksek yiyecekler seçmeliyiz.Yumurta,fındık/cevizli sütlü tatlılar,taze sıkılmış portakal/havuç suyu azar azar sık aralıklarla verilmeli.Taze sebzelerden püreler de hastanın yeme güçlüğü çektiği dönemlerde verilebilecek sağlıklı seçimlerden.
  • Hasta diyetinde inflamasyonu arttıran yağları azaltmalıyız.Bu nedenle n-6 yağ asitlerini (ayçiçeği,mısır)azaltmalı,bunlar yerine n-3 yağ asitlerinin kullanımı arttırılmalı.Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler neler?
  1. Ceviz
  2. Fındık
  3. Kanola yağı
  4. Zeytin yağı
  5. Somon balığı
  6. Hamsi
  7. Alabalık

     
        Veee tüm hastalıklarda olduğu gibi;
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin!
  • Mümkün oldukça organik besinler tüketin!
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin!
  • Katkılı yiyeceklerden uzak durun!
  • İşlenmiş et ürünleri(salam,sucuk,sosis...) yerine işlenmemiş etleri tercih edin!
  • Şeker ve tuza dikkat!!
  • Kızartma yerine yiyeceklerinizi buğulama,haşlama,ızgara yöntemleriyle pişirin!
  • İdeal kiloyu aşmamaya gayret edin!
  • Egzersiz hayatınızın olmazsa olmazlarından olmalı!Günde en az yarım saatinizi ayırın(aşırıya kaçmadan:)
  • Düzenli uyku önemli!Günde ortalama 7 saat.
  • Sigara ve alkolden uzak durun!!! 
Unutmayalım uzun ya da kısa bu hayat bizim,kaliteli yaşamakta yine bizim elimizde:)

14 Nisan 2016 Perşembe

SÜT OBEZİTE RİSKİNİ AZALTIYOR

                                         

                                    

    Süt, insan yaşamının ilk besindir. Anne sütüyle bebeklerin vücutları güçlendirilir, sonrasında ise inek sütüyle bu etki sürdürülür. Sağlıklı bir yaşam için ilk besin temelinin güçlü olması gerekir. Bu temelin üzerine sağlam katlar inşa etmek içinse süt tüketiminin tüm yaşam boyu sürdürülmesi gerekir.
   
  Günlük diyetimizde yer alan dört besin grubundan birisi olan, süt ve ürünleri özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından zengindir.. Ayrıca B2 vitamini, B12 vitamini, A vitamini, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaktır. Özellikle yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekmektedir.

  Obezite tedavisinin hedefi adipoz dokuyu azaltmaktır.Kalsiyumun vücut ağırlığı üzerinde iki etki mekanizması olduğu belirtilmektedir. Birincisi; kalsiyumun yağ asitleri ile ince bağırsakta bağlanarak çözünmeyen sabunlara dönüşmesi, absorbe edilememesi ve dolayısıyla yağ asitlerinin kalsiyum tuzları formunda fetal yağ atımının artmasıdır. İkincisi ise; düşük kalsiyum alımının adipoz dokuda trigliserit deposunu arttırması, yüksek alınan kalsiyumun ise lipit oksidasyonunu arttırmasıdır.

  Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre her bir porsiyon süt ve süt ürünleri (yoğurt,peynir,ayran) tüketimi çocuklarda vücut yağını %0.65 ve kilolu/obez olma riskini %13 azaltıyor.Süt ve süt ürünleri tüketimi düşük olan gruba kıyasla,yüksek tüketen grupta kilolu/obez olma riski %38 daha düşük bulunmuş.Çalışma 46.011 çocuğu kapsıyor.(European  of Clinical Nutrıtıon 2016)
  
  Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat etmeliyiz .Özellikle çocuklar,ergenler ve menopoz çağındaki kadınların günlük beslenmede sıkça yer vermesi gerektiğini unutmayalım.Son olarak kısacası SAĞLIK İÇİN SÜT İÇİN :)) 

13 Nisan 2016 Çarşamba

DİYABET , OBEZİTE VE EGZERSİZ...



                                       



   Hepimizin bildiği gibi spor sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından.Dengeli beslenme ve düzenli spor ile insan yaşamının uzadığı ve hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı bilimsel olarak kanıtlandı.Peki egzersizin şeker hastalığına yararı nedir?Hastalığa ne gibi artılar sağlar?
  Egzersiz diyabet tedavisinin en önemli öğelerinden birisidir.Fiziksel aktivite yiyeceklerin parçalaması ile oluşan şekerin kana geçişinden sonra hücreler tarafından kullanılmasını hızlandırır.Kan şekerinin düşmesini sağlar.
  Türkiye 'de yaşayan insanların %7 si diyabetli ve diyabetlilerin %80 ifazla kilolu kişilerdir.Obezite insülin etkisini azaltır,insüline karşı direnç gelişmesine neden olur.Zamanla pankreas zorlanır ve işlevinde bozukluklar meydana gelir.Bu durumun ilerlemesi ve kan şekerinin yükselmesiyle diyabet meydana gelir.Diyabet ve obezite arasındaki bu bağlantı nedeniyle de özellikle şişman diyabetlilerin spora daha çok önem vermesi gerekir.
  Vücudun belirli bir bölgesini çalıştırmak yerine tüm vücudu çalıştıran egzersiz tipleri tercih edilmelidir.Örneğim yüzme,yürüme,koşma vb.
       Fiziksel aktivitenin yararları:

  • Vücut ağırlığını azaltır.
  • Vücut ağırlığını korumada yardımcıdır.
  • İnsülin ve şeker düşürücü hap ihtiyacını azaltır.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Kan basıncını(tansiyon)azaltır.
  • Kan dolaşımını iyileştirir.
  • Stresin üzerindeki etkiyi azaltır.       
     Riski azaltmak ve hastalıklardan korunmak için hasta olsun olmasın herkesin sedantel yaşamdan uzak durması gerek.Hadi şimdi bizde karar verelim ve harekete geçelim.Hedefimiz günde 10.000 adım;))