1 Mart 2016 Salı

DİYETİSYEN ZAYIFLATIR OLGUSU!

  Türk toplumunun belki de %80 i diyetisyenin sadece zayıflatma işine yaradığını sanıyor.Diyet aç kalmak,kilo alındığında ve ya yaz ayları yaklaştığında yapılan bir program...
  
  Öncelikle diyetin tanımını yapmakla başlayalım.Diyet;bir bireyin tüm ihtiyaçlarını yeterli ve dengeli bir biçimde karşılayan beslenme biçimidir.Yani aç kalmak değil aksine acıkmadan belirli düzenle yemedir.Sanıldığı üzere aç kalmak zayıflatmaz aksine metabolizma hızını düşürdüğü için yavaşlatır.Yağ kütlesini azaltmaz su ve kas kaybına neden olur.Sağlımızı tehdit edecek sonuçlar doğurabilir.Bizim amacımız sağlıklı besinlerle bireyin ihtiyacı olan besin ögelerini düzgün bir zamanlamayla dengeli bir biçimde almasını sağlamak.


  İnsanlar diyetisyenlerin tıpkı bu fotoğrafta ki gibi mucizevi bir makine olmalarını beklerler.)Sadece gitmekle hayal ettikleri görüntüye kavuşabileceklermiş gibi:)Ne yazık ki elimizde böyle bir makine yok ve istenilen sonuç zaman almakta.Ama zor değil.:)
Peki diyetisyenler sadece diyet mi yazar?Başka nerelerde görev alırlar?

- Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında,
- Koruyucu ve eğitici diyetisyen olarak, halk sağlığı hizmetlerinde,
- Klinik diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında ve yataklı tedavi kurumlarında (enfeksiyon, şişmanlık, şeker ve kalp hastalıklarının tedavilerinde ve rehabilitasyonda özel diyetler hazırlarlar) çalışabilirler. 
- Toplu beslenme yapan kuruluşlarda, besin üretimi yapan kuruluşlarda,
- Özel beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler.
  
  Peki görevlerimiz:
- Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler,
- Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
- Besin analizlerini yapar,
- Diyet ürünleri geliştirir,
- Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar
için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlar,
- Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar.
Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve uygulanmasını
sağlar,
- Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitir,
- Eğitim materyallerini hazırlar.

  Yani sanıldığı aksine diyetisyenler zayıflatmaktan başka çok iş yapmakta:)Öncelikli amacımız topluma sağlıklı beslenmeyi öğretmek,sağlıklı toplum parlak gelecek demek...
 Sağlıkla kalın:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder